Reusiti sa vedeti imaginea rotindu-se in ambele sensuri? :D
Test: ce parte a creierului folosesti in mod preponderent?
Creierul are doua emisfere care sunt facute sa lucreze impreuna. Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului, iar emisfera dreapta contoleaza partea stanga.
Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, implica aspectele lingvistice ale scrierii, este sediul calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstarctizare. Prin ea, orice perceptie se traduce in reprezentare logica, semantica si fonetica. Emisfera stanga este logica, rationala, matematica, aristotelica, stiintifica, calculata.
Persoana dominata de emisfera stanga comunica cu exteriorul pe baza unui cod logico-analitic, are gust pentru dictionare, vocabular, are grija de a numi obiectele si clasele, prefera detaliile, prezinta logic faptele, are preferinta pentru relatiile cauzale unilaterale (cauza - efect), poseda arta de a structura frazele. Ea cauta de asemenea sa aibe explicatii pentru orice, gandirea fiind metodica si structurata. Inexplicabilul pentru astfel de persoane este o slabiciune.
Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii nonverbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Ea este responsabila pentru tonul si intonatiile vocii, pentru ritm, muzica, imaginatie, simtul culorilor, visarii. Emisfera dreapta este intuitiva, ilogica, irationala, poetica, platonica, imaginativa, romantica, mitica, religioasa.
Persoana prefera sa aibe cat mai multe analogii, scheme in abordarea universului, sintetizeazand si exprimand rezultatele cunoasterii in imagini. Imaginatia si intuitia isi au locul in aceasta emisfera, care este sediul competentei artistice si muzicale. Imaginatia creatoare afectiva isi are sediul in aceasta emisfera. Persoana cu aceasta emisfera dominanta are o memorie video spatiala, preferand o abordare intuitiva, interactiva sintetizand relatiile intre obiecte, folosind asociatiile de idei, reconstituind informatiile intr-un tot unitar. Persoana judeca lucrurile in dependenta de context, neizolat.
Avand in vedere aceste caracteristici s-au pus in evidenta profesiile in care sunt implicate una sau alta dintre emisfere in mod preponderent:
- profesii care implica folosirea emisferei drepte: muzician, dansator, scriitor, artist, poet, psiholog, sculptor, expert in relatii umane, filozof (fondator de sistem), manager, actor.
Pentru a testa ce parte a creierului folosesti in mod preponderent priveste urmatoarea imagine timp de 30 de secunde:
Conform The Daily Telegraph, daca imaginea femeii se misca in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea dreapta a creierului. Daca imaginea femeii se misca in sens invers acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea stanga a creierului.
La la Universitatea Yale a fost dovedit dupa un studiu de 5 ani asupra creierului omenesc si a functiilor lui ca ambele sensuri de miscare ale imaginii femeii pot fi observate si ca numai 14% dintre subiectii testati o pot vedea miscandu-se in ambele directii.
Unii oameni o vad miscandu-se si intr-o directie si in alta, dar cei mai multi o vad miscandu-se intr-o singura directie. S-a ajuns la concluzia ca persoanele care incearca si reusesc sa o vada intorcandu-se in cealalta directie au un IQ peste 160, ceea ce inseamna aproape un geniu.
5 comentarii:
Am analizat indelung aceasta problema pe la sfarsitul anului trecut, apoi si pe Empower s-a discutat. Am observat un lucru: daca esti odihnit si te poti concentra pe regiunea de de-asupra capului, ca intr-o rugaciune in care incerci sa te ridici la Dumnezeu cu gandul si cu inima, imaginea schimba sensul, chiar se opreste (experienta e bine sa fie realizata cu toate celelalte canale de net inchise, ca sa nu influenteze viteza de rotatie). Este o experienta cu totul deosebita. Parerea mea este sa fie facut exprienta la intervale mari de timp, altfel oboseala isi spune cuvantul si nu se poate instala increderea.
Sunt personae care insa nu se pot concentra pana la a schimba sensul sau a opri imaginea. Iar asta nu inseamna nimic rau, caci - si acest lucru este bun de comentat mai pe larg, candva - structura cerebrala in corpul cu care ne nastem (dupa mostenirea pe care o primim) este speciala pentru genul de activitati pe care trebuie sa le desfasuram conform destinului prezent. Deci nu este ceva bun sau rau, ci ceva ajutator pentru realizarea unor sarcini de destin. Voi relua pe larg problema si pe blogul meu - te rog sa imi aduci aminte daca intarzii, caci nu-mi vad capul de treburi.
Dar asta voiam sa spun, sa nu fie luat acest exemplu drept ceva limitativ, iar pe de alta parte, este foarte echilibrant gandul universalizarii, formeaza premizelel unei dezvoltari prin fortele pe care nu ni le cunoastem de cele mai multe ori. Nu sunt religioasa, dar recunosc multe merite ale stiintei pe care religiile o au la baza, chiar daca ori mare parte este tinuta ascunsa, ori nici preotii nu mai stiu de unde le vine cunoasterea si cred ca este vorba despre actiuni ale unor forte exterioare: Dumnezeu (sau orice alta numire) chiar exista in fel si chip, dar asta nu este motiv de mistificare.
Cel putin aceasta este parerea mea..
As mai avea ceva de spus, de asemenea: nu stiu cand a fost realizat studiul, si mai ales in ce conditii, dar si interesele publicarii rezultatelor studiilor intreprinse, insa din ceea ce stiu personal - in momentul de fata nu este neaparat cazul sa se interpreteze rezultatul ca fiind vorba de un geniu - daca se vede rotirea in ambele parti, daca se "prinde" momentul de schimbare a directiei (marcat de o mica pauza). Multi, foarte multi oameni "prind" acest moment in zilele noastre, caci perceptiile umane se cristalizeaza permanent pe linia dezvoltarii suprasimturilor. Totul poate fi o incurajare pe linia universalizarii, dar si o atentionare pentru faptul ca nu in orice situatie se poate petrece acest fel de constientizari. Este bine ca cel care face acest exercitiu sa nu se descurajeze daca nu vede decat rotirea intr-o singura directie, ci sa mearga mai departe cu trairea imbelsugata prin constientizarea tuturor valorilor naturale si sociale, prin acceptarea tuturor celor vazute si nevazute despre care ne putem face o parere, chiar daca practica noastra se directioneaza doar intr-o forma majoritara pe sectorul celor direct percepute, tocmai pentru cresterea experientei noastre.
Nimic nu trebuie sa fie descurajant in acesta lume - ci impulsionant pentru continuarea, cu incredere, a drumului fiecaruia dintre noi!! Toate sunt bune, toate ne vor ajuta sa ne ducem la bun sfarsit telul pentru care ne aflam acum pe Pamant.
Dragii mei, este important ca in aceste zile sa ne bucuram.
Totul sa fie prilej de sarbatoare si de fericire acum. Craciunul este sarbatoarea bucuriei, sarbatoarea iubirii.
Acum se naste Iisus, din nou, in inimile noastre. Se naste Domnul Luminii, al Iubirii si al Bucuriei.
Acum Iisus este mai aproape de noi, este peste tot imprejurul nostru si peste tot in noi, de aceea este important sa fim plini de multumire pentru tot ce am primit ca dar de la Dumnezeu.
Este sarbatoare. Sa lasam asadar toate grijile si supararile deoparte, pentru ca acum este timpul bucuriei. Nu mai avem timp pentru nimic altceva decat pentru sarbatoare.
Sarbatoriti-L pe Iisus in inimile voastre, cu mare bucurie, smerenie, iubire, minunatie si simplitate. Sarbatoriti-L pe Iisus in acest fel si impartasiti totul cu iubitii vostri, cu cei dragi, cu cei care nu-i cunoasteti, cu toata omenirea.
Fiti simpli si frumosi precum copii, si colindati pe Iisus in inimile voastre, cu mangaiere, pace si iubire. Si apoi colindati-L pe Iisus in inima fiecarui om pe care il intanliti - fie ca il cunoasteti fie ca nu. Iisus este in inimile tuturor, Iisus este legatura noastra - a tuturor cu Inima Suprema - Dumnezeu Tatal.
La Multi Ani!
In sarbatoare si iubire de Iisus, mereu al vostru - George.
@ Cristiana:
Si eu mi-am pus aceeasi intrebare: cand a fost realizat studiul?
Am remarcat la persoanele din jurul meu o deschidere la care pur si simplu nu ma asteptam: cand am intrebat in ce sens vad imaginea rotindu-se, mi-au raspuns imediat ca in ambele sensuri.
Eu m-am straduit initial sa vad imaginea si in sens invers; de obicei o vad rotindu-se intr-un anumit sens si am fost surprinsa la un moment dat sa o privesc si sa o vad 'din prima' in sens invers decat o vad de obicei, si chiar sa imi ia ceva timp sa o vad "normal" dp meu de vedere :)
Ceea ce e cel mai ciudat, e ca stiu ca rotirea e o iluzie. De fapt de aici plec cand incerc sa o re-vad. Nu stiu inca ce inseamna ca imaginea nu se misca, cum ai spus: dp meu de vedere, parca e doar o imagine care se misca simetric fata de axul central - ca in oglinda - ii voi mai aloca un pic de timp sa vad ce surprize mai apar ;)
@ George, @ ALL
O sarbatoare plina de lumina si iubire sa-ti fie intreaga viata!
Am facut si eu micul tau test cu sensurile de rotatie ale individei respective si pe aceasta cale vreau sa la multumesc celor de la Universitatea Yale ca m-au facut geniu. Prima data am observat ca se invarte in sensul acelor de ceas (spre dreapta) ca apoi sa-si schimbe sensul de rotatie, am crezut ca mi se pare si am repetat exercitiul de 3 ori. Ca sa vezi? rezultatul a fost acelasi, ah si nu eram defel odihnit cand am facut acest test ;)
Trimiteți un comentariu